Redningsstige

PrintDeltog i slutningen af 2012 i konkurrencen om ny redningsstige til danske havne, udskrevet af TrygFonden. I samarbejde med Nicolai Vittrup lavede vi et enkelt forslag, som er beskrevet i dybden herunder.
Konkurrencen er nu afgjort, og dermed kan jeg endelig vise det frem. Desværre blev det ikke til nogen præmiering af forslaget, men vi blev nævnt i bedømmelsen og i forhold til vinderen, som bygger på mange af de samme idéer, er vi tilfredse og opfatter forslaget som kompetent.

Forslaget vist på Arkitektforeningens hjemmeside

Arkitektforeningens konkurrenceafgørrelse

12612_view 2_R_nat_lille

12612_detalje_lille

REDNINGSSTIGEN
Stigen har en klar og enkel form. Med inspiration i livredertårnet og TrygFondens grafiske identitet er stigen lavet så den giver et grafisk og let genkendeligt udtryk. Den får mit sit funktionelle afsæt et simpelt pragmatisk og nordisk udtryk. Med sine rene linier og simple form, vil stigen passe ind i alle forskellige kajkanter i de danske havne. Den vil stå klart og tydeligt med kontrasten i de klassiske røde og hvide farver. Den røde stige ligger som en flade hen over den hvidmalede kajkant, hvorpå stigen monteres.
Stigens form griber fat i kajkanten og bukker sig rundt om denne. På den måde opnår den et naturligt og harmonisk fæste, som virker naturligt og roligt i forhold til omgivelserne. I bukket omkring kanten skabes synlighed fra både land og vand, og det bliver derved nemt at orientere sig hen mod stigen.

12612_opstalt_R_dag_lille

12612_opstalt_R_nat_lille

12612_Snit_M_dag_lille

12612_Snit_M_nat_lille

12612_Plan_M_dag_lille

12612_Plan_M_nat_lille

BELYSNING
Stigen oplyses med indirekte belysning så den ikke blænder. I bukningen omkring kajkanten monteres LED-belysning, så det ligger skjult i folden. Herfra kan lyskilden både lyse ned af kajkanten og fladt ud på kajbelægningen. Der opnås fuld udnyttelse af lyset, som klart markerer trinnene på stigen, og diskret men klart fremviser det grafiske udtryk, som nu står klart i kontrasten mellem lys og skygge.

STÅLPLADEN
Stigen produceres efter et helt enkelt princip, som tager udgangspunkt i en stålplade. På den måde opnås der allerede i grundtanken en maritim refference, som relaterer sig de gamle skibe og det liv som der er og har været i de danske havne.
Pladen skæres til efter de ønskede dimensioner. Derefter bukkes trin og beslag til, og til sidst bukkes den store vinkel, som giver fodfæste på kajkanten.
Til stigen kan der også opsættes en stolpe som holder redningskransen. Denne udføres efter samme principper som det bukkede stål. Her skaber bukket også et greb om kajkanten, og i toppen af stolpen monteres en lyskilde, som lyser kransen op om natten.

12612_stigediagram-01

FOLDEN
Stigens trin indgår som en del af det overordnede grafiske udtryk, som gør den let genkendelig og nem at spotte, men for at gøre trinnene mere funktionelle, er de lavet med et mindre buk. 4 cm af trinkanten bukkes indad, og skaber dermed et fladt fodfæste, som også fungerer, som et solidt greb. De bukkede beslag til montering er diskret placeret bag pladestykket, så stigen fremstår enkelt uden
synlige bolte og beslag.

FLEKSIBILITET
Princippet med den bukkede vinkel giver nem montage. Monteringen sker primært ved at topstykket
skrues fast på kajkanten. Hvis der er mulighed for det kan stigen også fæstnes på kajvæggen.
Stigen kan på den måde monteres på alle tænkelige situationer på kanten til vandet. Belysningen vil stadig virke efter samme princip og oplyse både ned og langs kajbelægningen.
Med det simple stålpladeprincip, kan stigen nemt justeres i bredden og længden, eller laves i forskellige størrelser og versioner, alt efter behov. I alle situationer beskyttes stigen af indhakket i
stenkant eller træopbygning.

12612_opstalt lystbådehavn_lille

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s