Østerbro, Bolig og Butik

9. semester, Afd. 5, Kunstakademiets Arkitektskole.

Grunden ligger på Østerbrogade med udsigt til søerne, kiler sig langt tilbage og danner forbindelse til den bagvedliggende parralelle gade. En analyse af den eksisterende ældre tre etagers bygning danner grundlag for projektet. Dette er en bygning, som er blevet til over to omgange, og på denne tænkes placeret den tredje bygning, som en udbygning. Der lægges vægt på det uforudsete forløb, og det skæve flow, som den eksisterende bebyggelse allerede besider.
Istedet for at bevare den ældre bygning, fjernes den helt, og dens indre historie kopieres over i en ny bygning, hvor der bygges videre på husets identitet.
De første tre etager af bygningen lægger helt ud mellem de tilstødende gavle, mens den øvre del af bygningen trækker sig tilbage og åbner op. Bygningen træder dermed frem i facadeforløbet med sin egen identitet på en meget beskeden og diskret måde. Baggården indgrammes uden at den lukkes af. Her bliver dermed stadig plads til lys og luft, og der skabes to nye tagterasser. Facadefarven holdes lys blålligt, som afspejling af himlen, for at forstærke diskretionen.
I bygningens indre flow og rumlig opbygning udbygges med tanke på den klassiske københavnske lejlighedsopgang. Indgangsforløbet bliver skævt både til butik og lejlighed.
I bunden placeres to udefra identiske butikker, på hver sin side af indgangspassagen. Den venstre butik åbner sig imidlertid op ned til kælderen, hvor den via et snoet forløb løber ud til bagindgang på den bagvedliggende gade.
Opgangen til trappen danner et knæk i forløbet op til øvre del af bygningen, som repræsenterer overgangen til “tilbygningen”. Lejlighederne er forskelligartede, men kendetegnende for dem er, at de fra entreen åbner sig op og leder ud mod større åbne rum ved vinduespartierne. Det bliver en bevægelse der går fra lukket mod åbent og mørke mod lys. Disse rumlige oplevelser understreges også med vægfarver, som binder de rumlige flow sammen. Sanserne aktiveres i høj grad, og der skabes kontrast i bevægelsen.

Billedsamling:
Claus Nebelin – Østerbro Bolig og Butik – 2009-2010

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s